Dr. Vleskó Gábor

TORCH fertőzés

A TORCH egy olyan fertőző betegségek csoportjának rövidítése, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak a várandós nőknél, és születési rendellenességeket okozhatnak az újszülötteknél, ha az anya a várandósság alatt kapja el őket.

A rövidítés a Toxoplazmózis, Egyéb (szifilisz, varicella-zoster, parvovírus B19), Rubeola, Cytomegalovírus (CMV) és Herpes simplex vírus (HSV) rövidítése.

 

  1. A toxoplazmózis egy parazita fertőzés, amely jellemzően nem eléggé átsütött, szennyezett hús, fertőzött macskaürüléknek való kitettség vagy ritkán vérátömlesztés útján terjed. Várandósságban vetéléshez, halvaszüléshez vagy számos születési rendellenességhez vezethet, beleértve a halláskárosodást, szellemi fogyatékosságot és retinakárosodást.

 

  1. Az „egyéb” fertőzések közé tartozik a szifilisz, a varicella-zoster (bárányhimlőt és övsömört okoz) és a parvovírus B19. A szifilisz kezeletlenül halvaszületést, koraszülést vagy különféle születési rendellenességeket eredményezhet. A varicella-zoster vírus veleszületett varicella-szindrómához vezethet, végtagrendellenességeket, bőrhegeket és neurológiai problémákat okozva. A parvovírus B19 súlyos vérszegénységet és vetélést okozhat.

 

  1. A rubeola pusztító hatással lehet a fejlődő magzatra, ha az anya az első trimeszterben kapja el a betegséget, ami veleszületett rubeola-szindrómához vezet. Ez a szindróma süketséget, szürkehályogot, szívhibákat, szellemi fogyatékosságot és növekedési elmaradást eredményezhet. Fontos tudni, hogy Magyarországon régóta létező védőoltás miatt, a legtöbb várandós már eleve védettséggel rendelkezik a betegség ellen.

 

  1. A cytomegalovírus egy gyakori légúti vírus, amely felnőtteknél influenzaszerű tüneteket okozhat. Ha azonban a várandósság alatt fertőződik meg, veleszületett CMV-fertőzéshez vezethet, ami halláskárosodást, látászavarokat, szellemi fogyatékosságot és görcsöket eredményezhet.

 

  1. A herpes simplex vírus egy szexuális úton terjedő fertőzés, amely újszülöttkori herpeszt okozhat, ha a szülés során átadódik a babának. Az újszülöttkori herpesz bőr-, szem-, szájfertőzéshez, központi idegrendszeri megbetegedésekhez vagy több szervet érintő disszeminált betegséghez vezethet.

 

Összefoglalva, a TORCH fertőzések jelentős kockázatot jelentenek a várandósság alatt, de a tudatosság és a megelőző intézkedések hatékonyan csökkenthetik ezeket a kockázatokat. A TORCH szűrése nem képezi a rutin várandósgondozás részét, de elérhető és opcionálisan választható.

Kiemelt cikkek

Inkomplett abortus

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Missed ab.

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.