Dr. Vleskó Gábor

Méhtest polip

A méhtest polip egy jóindulatú növedék, amely a méh üregében alakul ki. Ez egy olyan elváltozás, amely a méh nyálkahártyájából, az endometriumból ered. A méhtest polipok általában kis méretűek lehetnek, de idővel növekedhetnek és kifejezettebb tüneteket okozhatnak. Bár a legtöbb polip jóindulatú, néha előfordulhat, hogy a polipok méhen belüli rákos elváltozásokká alakulnak.

A méhtest polipok leggyakrabban a szülés utáni időszakban, a változókor előtt és a változókorban fordulnak elő. A pontos okai még nem teljesen tisztázottak, de a hormonális változások és az endometrium túlzott növekedése hozzájárulhat a polipok kialakulásához. A polipok lehetnek egyszeresek vagy többszörösek, és különböző méretűek lehetnek.

 

A méhtest polipok tünetei változhatnak, és nem minden esetben okoznak panaszt. Azonban néhány nő észlelhet olyan tüneteket, mint például a rendszertelen vagy bőséges menstruáció, a hosszabb vagy hevesebb menstruációs vérzés, a köztes vérzés a menstruációk között, fájdalom vagy kellemetlenség a medencei területen, illetve fájdalmas szexuális együttlét. Ezeken a tüneteken kívül a méhtest polipok a meddőséget is okozhatják, mivel akadályozhatják a megtermékenyített petesejt beágyazódását vagy a megfelelő embriófejlődést.

 

A méhtest polipok diagnózisa általában orvosi vizsgálatot, anamnézist és képalkotó vizsgálatokat foglal magában. Az orvos megvizsgálja a tüneteket és a méh üregét, valamint ultrahangot, hüvelyi vagy méhszáj kenetet, vagy akár szöveti mintavételt is végezhet a pontos diagnózis érdekében. A méhtest polipok megjelenése ultrahanggal vagy hysteroszkóppal is vizsgálható.

 

A méhtest polipok kezelése általában a polipok eltávolítására irányul. Kis polipok esetén ez a beavatkozás ambulánsan vagy irodai körülmények között történhet. Nagyobb polipok esetén lehet szükség a méhüreg tisztítására vagy a hysteroszkópia eljárására. Az eltávolított polipot további vizsgálatra küldhetik a patológiai vizsgálat céljából.

 

Fontos megjegyezni, hogy a méhtest polipok többnyire jóindulatúak, és a legtöbb esetben nem jelentenek súlyos problémát. Azonban a tünetek vagy a nagyobb méret esetén fontos az orvosi konzultáció, mivel néha a polipok rosszindulatúvá válhatnak. A rendszeres nőgyógyászati ellenőrzések és az orvos ajánlásainak betartása segíthet a polipok időbeni felismerésében és a megfelelő kezelésben.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.