Dr. Vleskó Gábor

PCOS (Policisztás ovarium szindróma)

A policisztás ovárium szindrómát (PCOS) a tünetek kombinációja jellemzi, amelyek közé tartozhat a szabálytalan menstruációs ciklus, a túlzott szőrnövekedés (hirsutizmus), a pattanások (acne), az elhízás és az ultrahangon látható policisztás petefészkek.

Alapjában véve a PCOS inzulinrezisztenciával és hormonális egyensúlyhiánnyal jár, ami az androgének (férfi hormonok) emelkedett szintjéhez vezet. Ez a hormonális zavar befolyásolhatja a peteérést, ami szabálytalan menstruációhoz és meddőséghez vezet.

 

Bár a PCOS-t nem lehet teljesen meggyógyítani, tünetei kezelhetők az életmódváltás, a gyógyszeres kezelés és egyes esetekben a műtét kombinációjával.

 

– Életmódváltás: A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás segíthet a testsúly kezelésében, az inzulinrezisztencia javításában és a tünetek csökkentésében.

– Az orvosi kezelések: A gyógyszerek szabályozhatják a menstruációs ciklust, kezelhetik az olyan tüneteket, mint a pattanások és a szőrnövekedés, és segíthetnek a meddőség leküzdésében.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.