Dr. Vleskó Gábor

Placenta praevia

A placenta praevia egy olyan állapot, amely bár viszonylag ritka, mégis jelentős jelentőséggel bír a terhesség és a szülés során jelentkező lehetséges következményei miatt.

Placenta praevia akkor fordul elő, amikor a méhlepény alacsonyan fekszik a méhben, és a méhnyak – a szülőcsatorna nyílása – egészét vagy egy részét elfedi. Ezt az állapotot leggyakrabban a terhesség második vagy harmadik trimeszterében rutinszerű ultrahangvizsgálatok során állapítják meg. A placenta praevia különböző típusai léteznek, amelyeket aszerint osztályoznak, hogy a méhlepény milyen mértékben fedi a belső méhszájat, az alacsonyan fekvőtől a teljes fedésig.

 

A placenta praevia elsődleges tünete a fájdalommentes, élénkvörös hüvelyi vérzés a második vagy harmadik trimeszterben. Egyes nőknél a vérzéssel együtt összehúzódások is jelentkezhetnek. Nagyon fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljon, ha ezek a tünetek jelentkeznek, mivel a vérzés sürgős ellátás szükségességét jelezheti.

 

A placenta praevia pontos oka nem ismert, de számos kockázati tényező növeli előfordulásának valószínűségét. Ezek közé tartozik a korábbi császármetszés, a többes terhesség (ikrek vagy hármas ikrek), a 35 évnél idősebb kor, valamint a méh műtéti beavatkozása, beleértve a mióma eltávolítását is.

Kiemelt cikkek

Inkomplett abortus

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.

Missed ab.

A mell érzékenysége és duzzanata a várandósság gyakori jelei, amelyek gyakran már korán, még a kimaradt menstruáció előtt jelentkeznek.