Dr. Vleskó Gábor

HPV-fertőzés

A humán papillomavírus (HPV) a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, amely jelentős hatással van a nők nőgyógyászati egészségére. A HPV több mint 100 vírustípust foglal magában, és bizonyos törzsek különböző egészségügyi problémákhoz kapcsolódnak, beleértve a nemi szervi szemölcsöket és a méhnyakrákot.

A HPV túlnyomórészt szexuális érintkezés útján terjed, és bizonyos magas kockázatú törzsek a méhnyakrák elsődleges okozói. Más törzsek genitális szemölcsökhöz és a szeméremtest, a hüvely, a végbélnyílás és a garat rákos megbetegedéseihez vezethetnek. A vírus a kezdeti stádiumban gyakran észrevétlen marad, mivel tünetmentes, így a rendszeres szűrés létfontosságú eszköz a fertőzés azonosításában és kezelésében, mielőtt az súlyosabb állapotok kialakulásához vezetne.

 

A szűrés szerepe a HPV kezelésében

 

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok, beleértve a citologiai kenetet és a HPV tipizáló teszteket, a HPV-vel kapcsolatos rendellenességek korai stádiumban történő felismerését célozzák. A cytologiai vizsgálat azonosítja a méhnyak abnormális sejtjeit, amelyek kezeletlenül maradva rákká alakulhatnak, míg a HPV-teszt magának a vírusnak a jelenlétét mutatja ki. 

 

HPV elleni védőoltás

 

A HPV-vakcina bevezetése jelentős előrelépést jelentett a megelőző nőgyógyászati ellátásban. A vakcinát úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson a méhnyakrákkal és a nemi szervi szemölcsökkel összefüggésbe hozható leggyakoribb HPV-típusok ellen. Az oltás 11-12 éves korú óvodáskorúak (lányok és fiúk) számára ajánlott, de már 9 éves kortól beadható, és 26 éves korig azok számára, akiket korábban nem oltottak be. A legújabb irányelvek az ajánlást bizonyos feltételek mellett 45 éves korig kiterjesztették.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.