Dr. Vleskó Gábor

30. hét

Harminc hetes terhes, Ön már mélyen a harmadik trimeszterben van, és gyorsan közeledik a terhesség utolsó heteihez. Teste keményen dolgozik, hogy alkalmazkodjon a növekvő babához, és a hormonális változások számos tünetet okozhatnak.

Fizikailag valószínűleg erősen érzi a baba mozgását, amely a gyengéd rúgásoktól az erőteljesebb szúrásokig terjedhet. Ahogy a babapocakja egyre kifejezettebbé válik, olyan tüneteket tapasztalhat, mint a hátfájás, emésztési zavarok, gyomorégés és a vizelés gyakoribbá válása. Lehet, hogy jósló fájásokat (Braxton Hicks-féle összehúzódásokat) is észlelhet, amelyekkel a teste a szülésre készül. Egyes nőknél a fokozott folyadékvisszatartás miatt enyhe duzzanat is jelentkezhet a kezekben, lábakban és bokákban. A mellei tovább sötétedhetnek és megnagyobbodhatnak, ahogy a szoptatásra készülnek.

Érzelmileg a várakozás és az idegesség egyvelegével küzdhet, ahogy a szülővé válás valósága egyre közelebb kerül. Normális, hogy a hormonális ingadozások miatt hangulatingadozásokat tapasztal, de ha a szorongás vagy a depresszió érzései továbbra is fennállnak, szakember segítségét kell kérnie.

Ami a magzati fejlődést illeti, a most nagyjából cukkini méretű baba gyorsan növekszik. Az agya tovább fejlődik, és kezdi szabályozni a saját testhőmérsékletét. A baba szemei már ki- és becsukódnak, és még szempillái is nőnek. A tüdejük is érik, de még néhány hétre van szükségük ahhoz, hogy teljesen kifejlődjenek.

Ezen a héten javasolt elvégezni a harmadik trimeszteri genetikai ultrahang szűrővizsgálatot.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.