Dr. Vleskó Gábor

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

Ebben a szakaszban a baba körülbelül akkora, mint egy szezámmag, nagyjából 1,5 mm hosszú. Ez rendkívül aprónak tűnhet, de rengeteg minden történik. A megtermékenyített petesejt, amelyet most blasztocisztának nevezünk, már megkezdte a három különböző réteg: az ektoderma, a mezoderma és az endoderma összetett kialakulásának folyamatát. Ezekből a rétegekből végül a baba testének különböző részei fognak kifejlődni. Az ektoderma alkotja az idegrendszert, a bőrt és a hajat; a mezoderma hozza létre a keringési rendszert, a csontokat és az izmokat; az endoderma pedig a tüdőt, a beleket és egyebeket.

A magzatvízzel töltött magzatburok most az embriónak ad otthont, amely támogató, párnázott környezetet biztosít. A méhlepény elkezd kialakulni, és alapvető szerepet játszik majd a növekvő baba oxigén- és tápanyagellátásában.

A hormonális változások hatására megjelenhetnek a terhesség első jelei. Sok nő enyhe görcsöket, puffadást vagy pecsételő vérzést tapasztalhat. A fáradtság, a fokozott szagérzékenység, illetve bizonyos ételek iránti hirtelen ellenszenv vagy sóvárgás szintén gyakori. A terhességi tesztek által kimutatott hormon, a humán koriongonadotropin (hCG) szintje gyorsan emelkedik.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a terhességi tünetek nagyon eltérőek lehetnek. Előfordulhat, hogy egyes nők ebben a szakaszban semmilyen tünetet nem tapasztalnak, és egyáltalán nem utal arra, hogy valamilyen probléma áll fenn.

Ebben az izgalmas időszakban nagyon fontos, hogy vigyázzon az egészségére. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a folsavat (folátot) tartalmazó komplex terhesvitamin szedése, a folyadékpótlás, valamint az alkohol, a dohányzás és más káros anyagok kerülése elősegítheti a baba fejlődésének optimális feltételeit.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.

7. hét

Hét hetes terhességnél körülbelül az első trimeszter felénél jár, és a teste továbbra is alkalmazkodik a növekvő baba támogatásához szükséges változásokhoz. Ebben az időszakban a terhességi tünetek egyre inkább észrevehetővé válhatnak, ami nagyrészt a szervezetében lévő terhességi hormonok növekvő szintjének köszönhető.