Dr. Vleskó Gábor

31. hét

A terhesség 31. hetében a baba és a teste jelentős változásokon megy keresztül. A baba érzékszervei tovább fejlődnek. A szemek már feldolgozzák a fényt, sőt, az alvási és ébrenléti ciklusok során is kinyílnak és becsukódnak. A baba felismeri a halk vagy hangos hangokat, és egyes kutatások szerint még bizonyos hangokra is elkezd emlékezni, például az Ön hangjára vagy egy gyakran játszott dalra.

A baba emellett egyre okosabb is lesz, mivel az agya továbbra is rohamosan fejlődik. Neuronok milliárdjai szorgoskodnak a kapcsolatok kialakításával, amelyek a születés után kulcsfontosságúak lesznek a tanulás és a fejlődés szempontjából. Ezenkívül a baba REM-álmot tapasztal, ami az álmodás lehetőségét jelzi.

A baba gyakran mozog. Rúgásait, gurulásait és szúrásait erősebbnek érezheti, ahogy a baba növekszik és erősödik. A baba élettere azonban kezd kissé szűkössé válni, ami néha a mozgások intenzitásának csökkenését eredményezheti.

Fizikailag valószínűleg érzi a növekvő baba súlyát. Sok nő tapasztal hátfájást, alvási nehézségeket, légszomjat és gyakori vizelést. A pocakja növekszik, és előfordulhat, hogy terhességi csíkokat észlel, ahogy a bőre megnyúlik a növekvő baba miatt.

Az is gyakori, hogy ebben az időszakban jósló. fájásokat (Braxton Hicks-féle összehúzódásokat) tapasztal. Ezek a „gyakorló összehúzódások” általában fájdalommentesek és rendszertelenek, és segítenek felkészíteni a szervezetét a szülésre.

Ezen a héten javasolt elvégezni a harmadik trimeszteri genetikai ultrahang szűrővizsgálatot.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.