Dr. Vleskó Gábor

33. hét

A terhesség 33. hetébe lépve Ön a végéhez közeledik ennek az utazásnak.

A baba csontjai megkeményednek, kivéve a koponyát, amely továbbra is puha és rugalmas marad, hogy megkönnyítse a szülést. A szemei nyitva vannak, amikor ébren van, és csukva, amikor alszik. Ebben a szakaszban a baba jelentős lépéseket tesz az önállóbbá válás felé, és olyan fontos készségeket gyakorol, mint a nyelés, a légzés, a rugdosás, sőt, a REM alvás során még álmodik is.

A baba immunrendszere antitesteket kap Öntől, felkészítve őt a születés utáni fertőzések leküzdésére. A magzatvíz is krémesebb állagúvá válik, a baba bőréről leváló lanugo (finom szőrzet) és vernix caseosa (viaszos bevonat) miatt.

Az anyák számára ez az időszak egyszerre lehet izgalmas és kihívást jelentő. Az Ön teste továbbra is alkalmazkodik a növekvő babához, ami esetleg kellemetlenségeket okozhat. A légszomj, a gyomorégés és a gyakori vizelés gyakori, mivel a baba nyomást gyakorol a szerveire. A mellei nagyobbak lehetnek, és elkezdhet termelődni a kolosztrum, az anyatej tápanyagokban gazdag előanyaga.

A megnövekedett súly hátfájást és duzzadt lábakat vagy bokákat is okozhat. Az alvási pozíciók kényelmetlenek lehetnek, és gyakrabban érezheti magát kimerültnek. A jósló fájások (Braxton Hicks-féle összehúzódások) folytatódhatnak, ahogy a teste felkészül a szülésre.

Ebben a szakaszban a kiegyensúlyozott táplálkozás, a kíméletes testmozgás, a folyadékpótlás és a sok pihenés segíthet kezelni ezeket a változásokat.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.