Dr. Vleskó Gábor

34. hét

A terhesség 34. hetének betöltése újabb jelentős mérföldkő a szülés felé vezető úton.

A baba fejlődése komolyan folytatódik. A bőre alatt felhalmozódnak a zsírrétegek, amelyek segítenek majd szabályozni a testhőmérsékletét, ha egyszer megszületik. A központi idegrendszer érik, hogy önállóan tudja kezelni a testhőmérsékletet és a ritmikus légzést. A baba szeme most kék, függetlenül attól, hogy milyen lesz a végleges színe, mivel a pigment még nem fejlődött ki teljesen.

A teljesen kialakult körmökkel a baba még méhen belül is vakargathatja magát. A baba immunrendszere is erősödik az Ön által átadott antitestek révén, felkészülve a születés utáni fertőzések leküzdésére.

Lehet, hogy hátfájást, légszomjat, fáradtságot, gyomorégést vagy gyakori vizelést tapasztal. A megnövekedett folyadékvisszatartás miatt gyakori a láb és a boka duzzanata, az úgynevezett ödéma. Az is előfordulhat, hogy erősebb jósló fájásokat (Braxton Hicks-féle összehúzódásokat) észlel, ahogy a teste felkészül a szülésre.

A szoptatásra készülve elkezdhet szivárogni a melleiből a kolosztrum, egy tápanyagokban gazdag, antitestekkel teli folyadék. Ez az „első tej” hihetetlenül hasznos a baba számára az első napokban.

Az esetleges kellemetlenségek ellenére a kiegyensúlyozott táplálkozás, a könnyű testmozgás, a folyadékpótlás és a pihenés, amikor csak lehetséges, fontos az Ön jóléte és a baba fejlődése szempontjából. A rendszeres terhesgondozás továbbra is kulcsfontosságú az Ön egészségének és a baba fejlődésének nyomon követéséhez.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.