Dr. Vleskó Gábor

Candida fertőzés

A Candida-fertőzés a nőgyógyászati egészségügyben elterjedt probléma, amely a nők jelentős részét érinti életük egy bizonyos pontján. Ezeket a fertőzéseket a Candida gomba, az emberi szervezetben természetesen előforduló mikroorganizmus túlszaporodása okozza, amely felboríthatja a hüvelyi flóra kényes egyensúlyát.

A Candida-fertőzések akkor jelentkeznek, amikor a hüvelyi területen túlszaporodik az élesztőgomba. A túlszaporodáshoz hozzájáruló tényezők közé tartozik az antibiotikum-használat, a hormonális változások, a cukorbetegség, a legyengült immunrendszer és az olyan életmódbeli döntések, mint a szűk ruházat vagy a hosszan tartó nedves fürdőruha viselése.

 

A Candida-fertőzés jellegzetes tünetei közé tartozik a viszketés, az égő érzés, a közösülés közbeni kellemetlen érzés és a sűrű, fehér hüvelyi folyás, amely gyakran túróra emlékeztet. Egyes nők a hüvelyi terület körül fájdalmat és bőrpírt is tapasztalhatnak.

 

A diagnózis általában a kórtörténet áttekintését és fizikális vizsgálatot foglal magában. Bizonyos esetekben a Candida jelenlétének megerősítése érdekében a hüvelyváladékból tenyésztést vesznek. A diagnózis felállítása után a Candida-fertőzés kezelése általában gombaellenes gyógyszerekkel történik, amelyek krémek, kenőcsök, tabletták vagy kúpok formájában kaphatók. Visszatérő fertőzések esetén hosszabb kezelés vagy fenntartó terápia javasolt lehet.

 

A megelőzés az egészséges hüvelyi flóra fenntartására összpontosít. Az ajánlások közé tartozik a túlzott antibiotikum-használat elkerülése, a légáteresztő pamut alsónemű viselése, a nedves ruházat azonnali lecserélése és a megfelelő higiénia gyakorlása. A probiotikus hüvelyi készítmények szintén hasznosak lehetnek.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.