Dr. Vleskó Gábor

Chlamydia fertőzés

A Chlamydia trachomatis, a chlamydia fertőzésekért felelős baktérium gyakran felismerhetetlenek marad, mivel gyakran tünetmentes. Ez a szexuális úton terjedő fertőzés (STI) különösen alattomos, mivel sokan, akik megfertőződnek, nem mutatnak azonnali tüneteket, ami nem diagnosztizált és kezeletlen állapotokhoz vezet, amelyeknek mélyreható hosszú távú következményei lehetnek.

A chlamydia „csendes” fertőzésként ismert, mivel a fertőzött nők akár 70%-a nem tapasztal észrevehető tüneteket, amíg a szövődmények fel nem merülnek. Ha a tünetek mégis jelentkeznek, azok közé tartozhat a rendellenes hüvelyi folyás, égő érzés vizelés közben, fájdalom közösülés közben, valamint vérzés ké menstruáció között vagy szexuális együttlét után. A tünetek hiánya lehetővé teszi, hogy a fertőzés ellenőrizetlenül fennálljon, ami súlyos reproduktív és általános egészségügyi problémákhoz vezet, beleértve a kismedencei gyulladásos betegséget (PID), méhen kívüli terhességet és meddőséget.

 

Tekintettel a betegség tünetmentes jellegére, a chlamydia rutinszerű szűrése létfontosságú a szexuálisan aktív nők számára, különösen a 25 év alattiak és azok számára, akiknek új vagy több szexuális partnerük van.

 

A jó hír az, hogy a chlamydia antibiotikumokkal, jellemzően azytromicinnel vagy doxyciklinnel gyógyítható. Az újrafertőződés megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy a szexuális partnereket egyidejűleg kezeljék. A biztonságos szex gyakorlása, az óvszer használata és a rendszeres szűrővizsgálatok kulcsfontosságú megelőző intézkedések a chlamydia ellen.

Kiemelt cikkek

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.

Bakteriális vaginózis

Az Ureaplasma a Mycoplasmataceae családba tartozó baktérium nemzetség. Az Ureaplasma fajok a legkisebb önreprodukáló szervezetek közé tartoznak, és egyedülállóak a baktériumok között, mivel nincs sejtfaluk.

Ureaplasma

Hírhedtebb társaitól, például a Chlamydiától vagy a Gonorrheától eltérően az Ureaplasma tüneteket nem okozva lakhat a szervezetben.