Dr. Vleskó Gábor

Méh fejlődési rendellenességek

A méh veleszületett méhrendellenességei a magzati fejlődés során alakulnak ki. Ezek a rendellenességek a kisebb eltérésektől kezdve, amelyeknek alig vagy egyáltalán nincs hatásuk a nő egészségére, egészen a jelentősebb rendellenességekig terjedhetnek, amelyek hatással lehetnek a termékenységre, a terhesség kimenetelére és a menstruációra.

A méh fejlődési rendellenességeket szerkezetük és kialakulásuk alapján osztályozzák. A leggyakoribb típusok közé tartoznak:

 

– Szeptált méh, amikor egy izom sövény két részre osztja a méhet. Ez a leggyakoribb típus, és a vetélés és koraszülés kockázatával jár.

– Kétszarvú méh, uterus bicornis, amelyre jellemző, hogy a méh szív alakú, két különálló üreggel.

– Egyszarvú méh, uterus unicornis, amikor a méhnek csak az egyik oldala fejlődik ki, ami egy kisebb, banán alakú méhet eredményez.

– Uterus didelphys, két különálló méhüreg jelenléte, mindegyiknek saját méhnyakkal, és néha kettős hüvely.

– Arcualt méh, uterus arcuatus, egy enyhe változat, amikor a méhnek a tetején enyhe bemélyedés van, de többnyire normális alakú.

 

Tünetek, amelyek előfordulhatnak:

 

– A vetélés és a koraszülés fokozott kockázata.

– Meddőség.

– Rendellenes vérzés vagy fájdalom.

– A terhesség alatti komplikációk, például a magzat rossz beilleszkedése

 

Diagnózis és kezelés

 

A méh rendellenességeit gyakran képalkotó vizsgálatokkal, például hüvelyi 3D ultrahanggal, MRI-vel vagy hiszteroszalpingográfiával diagnosztizálják. 

 

A kezelési stratégiák az eltérés típusától és az egyén tüneteitől vagy gyermekvállalási szándéktól függően változhatnak. Bizonyos esetekben a műtéti korrekció lehetséges, és jelentősen javíthatja az eredményeket, különösen a méhsövénnyel rendelkező nők esetében. Azonban nem minden rendellenesség igényel kezelést, és sok ilyen állapotban lévő nő megfelelő gondozással és megfigyeléssel egészséges terhességet viselhet ki.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.