Dr. Vleskó Gábor

Laparoszkópia vagy hastükrözés

A laparoszkópia vagy hastükrözés egy olyan sebészeti eljárás, amikor a hasüregben a bőrön ejtett kis lyukakon keresztül operálunk.

A laparoszkóp – egy kamerával és fénnyel felszerelt vékony eszköz – segítségével egy nagy monitoron részletes képet kapunk a méhről és a kismedencei szervekről, ami lehetővé teszi a pontos eltávolítást a környező szövetek minimális megzavarásával. 

 Az altatásban végzett műtét során több apró bemetszést ejtünk (általában három 5mm-es és egy 10 mm-es metszést), amelyeken keresztül a laparoszkópot és a sebészeti eszközöket vezetjük be. Ilyan módszerrel eltávolíthatóak miómagöbök, petefészek ciszták, maga a teljesen méhtest, de művi meddővé tételt, petevezeték sterilizációt is így végzünk. A laparoszkópos beavatkozások utáni felépülés lényegesen gyorsabb, mint a nyílt műtét, sok nő a műtét másnapján elhagyhatja a kórházat, és néhány héten belül visszatérhet a szokásos tevékenységeihez.

Kiemelt cikkek

Petevezeték-sterilizáció

A mesterséges petevezeték-sterilizáció jelentős döntés a reproduktív egészségügy területén, mivel végleges megoldást kínál azoknak a nőknek, akik biztosak abban, hogy a jövőben nem akarnak teherbe esni.

Loop-conisatio

A loop konizáció egy olyan eljárás, amely során egy vékony dróthurkot használnak, amelyen keresztül elektromos áramot vezetnek át a kóros méhnyakszövet eltávolítására. Ez a technika lehetővé teszi a szövet pontos eltávolítását, miközben minimálisra csökkenti a környező egészséges szövetek károsodását.

Hiszteroszkópia vagy méhtükrözés

A miómák, a méhben található nem rákos daganatok sok nő számára jelentős kellemetlenségek és szorongás forrása lehetnek. Erős menstruációs vérzéshez, fájdalomhoz és meddőséghez is vezethetnek.