Dr. Vleskó Gábor

Endometritis avagy méhgyulladás

A méhnyálkahártya, a méh belső bélésének gyulladása potenciálisan hatással lehet a termékenységre és az általános életminőségre.

Az endometritiszt elsősorban fertőzések okozzák, gyakran szülés, vetélés vagy a méhbe való behatolással járó orvosi beavatkozások, például a kürettálás , spirál felhelyezés után. Bizonyos esetekben szexuális úton terjedő fertőzések (STI), például chlamydia vagy gonorrhea is okozhatja. Az állapot akut és krónikus formákba sorolható, az akut endometritisz jellemzően röviddel a kiváltó eseményt követően jelentkezik feltűnőbb tünetekkel.

 

A jelek felismerése

 

Az endometritisz tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, ezek közés tartozik a kismedencei fájdalom, a kóros hüvelyi folyás, amely lehet bűzös szagú, a szabálytalan menstruációs vérzés, a láz is. Sok nőnél, különösen a krónikus endometritiszben szenvedőknél előfordulhat, hogy a tünetek csak enyhék, vagy egyáltalán nem jelentkeznek, így az állapotot alapos orvosi vizsgálat nélkül nehéz diagnosztizálni.

 

Az endometritisz diagnózisa klinikai értékelés kombinációját foglalja magában, beleértve a részletes kórtörténetet, kismedencei vizsgálatot és diagnosztikai vizsgálatokat, például endometriális biopsziát, ultrahangot vagy vérvizsgálatot a gyulladás és a lehetséges kórokozók jelenlétének megállapítására. 

 

A kezelés általában antibiotikummal történik. Azokban az esetekben, amikor nemi úton terjedő fertőzés az ok, mindkét partnernek szüksége lehet kezelésre az újrafertőződés megelőzése érdekében..

 

Az endometritisz lehetősége felhívja a figyelmet a műtét utáni gondozás fontosságára. Az azonnali kezelés nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem megelőzi a lehetséges szövődményeket is, beleértve a termékenységre gyakorolt negatív hatásokat. 

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.