Dr. Vleskó Gábor

Petefészek ciszta

A petefészekciszták folyadékkal teli zsákok, amelyek a petefészkeken vagy azok belsejében alakulnak ki, gyakoribbak, mint azt a legtöbben gondolnák, és minden korú nőt érinthetnek. Bár a "ciszta" szó riasztóan hangozhat, fontos megérteni, hogy a legtöbb petefészekciszta jóindulatú, és gyakran magától megszűnik.

A petefészekciszták mérete és típusa változhat, a leggyakoribbak a funkcionális ciszták. Ezek a menstruációs ciklushoz kapcsolódnak, és közéjük tartoznak a follicularis ciszták, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a tüsző nem engedi ki a petesejtet, valamint a sárgatestciszták, amelyek akkor keletkeznek, amikor a tüsző nem oldódik fel a petesejt kioldása után. A ciszták más típusai, mint például a dermoid ciszták és az endometriómák nem kapcsolódnak a menstruációs ciklushoz, és szorosabb megfigyelést vagy kezelést igényelhetnek.

Sok petefészekcisztában szenvedő nő nem tapasztal tüneteket, és a cisztákat gyakran rutin kismedencei vizsgálat vagy hüvelyi ultrahangvizsgálat során találják meg. Azonban előfordulhatnak tünetek, különösen a ciszták növekedésével. Ezek közé tartozhat kismedencei fájdalom, puffadás, duzzanat vagy nyomás az alhasban, fájdalmas közösülés és a menstruációs ciklusok megváltozása. A hirtelen fellépő, erős hasi fájdalom megrepedt cisztára utalhat, ami azonnali orvosi ellátást igényel.

Diagnózis és kezelés

A petefészek ciszták kezelése számos tényezőtől függ, beleértve a ciszta méretét, típusát és azt, hogy okoz-e tüneteket. A funkcionális ciszták ritkán igényelnek kezelést, és általában két-három menstruációs cikluson belül megszűnnek. A tartósan fennmaradó vagy kellemetlenséget okozó ciszták esetében a lehetőségek között szerepelhet hormonális fogamzásgátlás az új ciszták kialakulásának megelőzésére, és bizonyos esetekben műtét is javasolt lehet a ciszták eltávolítására, különösen, ha rákos megbetegedésekkel kapcsolatos aggályok merülnek fel. Minden esetben javasolt ún. tumormarker vizsgálat elvégzése, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nem rosszindulatú folyamat áll a háttérben (ROMA index, CA-125-HE4). A petefészek ciszták részletes ultrahang vizsgálata is fontos információkat nyújt a természetükről.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.