Dr. Vleskó Gábor

Mióma

A miómák jóindulatú daganatok, amelyek a méh izomszövetében nőnek. Nem rákos jellegük ellenére jelentősen befolyásolhatják a nők egészségét, termékenységét és életminőségét.

A miomák a női reproduktív rendszer leggyakrabban előforduló daganatai. A miómák mérete, száma és elhelyezkedése a méhen belül nagyon eltérő lehet, ami befolyásolja a tapasztalt tünetek típusát és súlyosságát. Elhelyezkedésük alapján három fő típusba sorolják őket: submucosus (a méhnyálkahártya alatt), intramurális (a méhizomban) és subserosus (a méh külső falán).

 

Sok miómás nő nem tapasztal semmilyen tünetet, és gyakran nem is tudnak a mióma jelenlétéről. Ha azonban mégis jelentkeznek tünetek, ezek közé tartozhat az erős és elhúzódó menstruációs vérzés, kismedencei fájdalom vagy nyomásérzés, gyakori vizelési inger, a hólyag kiürülésének nehézsége, székrekedés, valamint hát- vagy lábfájás. 

 

Diagnózis és kezelés

 

A diagnózis általában hüvelyi ultrahanggal, kismedencei MR vizsgálat segítségével történik. A kezelés megválasztása számos tényezőtől függ, beleértve a tünetek súlyosságát, a miómák méretét és elhelyezkedését, az életkort, valamint azt, hogy a nő szeretne-e a jövőben gyermeket vállalni.

 

A kezelési lehetőségek a tünetmentes nők esetében a várakozás mellett a tüneteket enyhítő vagy a miómákat zsugorító gyógyszerekig terjednek. A minimálisan invazív eljárások, mint például a méhartéria embolizáció és a laparoszkópos myomektómia is rendelkezésre állnak.

Kiemelt cikkek

Méhnyak polip

A méhnyakpolipok olyan kinövések, amelyek vagy az endocervikális csatornában (a méhbe vezető átjáró), vagy az ectocervixen (a méhnyaknak a hüvelyhez legközelebb eső része) keletkeznek. A méhnyakpolipok pontos oka nem teljesen tisztázott, de a méhnyak gyulladásával, a megnövekedett ösztrogénszintre adott rendellenes reakciókkal hozhatók összefüggésbe.

Ectropium, „méhszájseb”

A nőgyógyászat területén gyakran előforduló méhnyak ectropium Jellemzője az endocervikális hengerhámnak az ectocervixbe való everziója, ez egy jóindulatú átalakulás, amely az érintettek számára kellemetlen és aggasztó tünetekhez vezethet.

Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések nagyjából három fő típusba sorolhatók: bakteriális vaginózis (BV), ombás fertőzések (candida) és trichomoniasis.