Dr. Vleskó Gábor

8. hét

Nyolc hetes terhességnél az első trimeszter közepén jár, és a teste alkalmazkodik a benne lévő új élet táplálásához. A terhességi tünetek jellemzően ez idő tájt válnak észrevehetőbbé a terhességi hormonok emelkedő szintje miatt.

A gyakori tünetek közé tartozik a folyamatos fáradtság, mivel a szervezete jelentős mennyiségű energiát fordít a várandósság támogatására. Gyakori a reggeli rosszullét, amely hányingerrel, sőt hányással is járhat. Nevével ellentétben a reggeli rosszullét a nap vagy az éjszaka bármely szakaszában jelentkezhet. Egyes nők úgy találják, hogy a szaglásuk továbbra is érzékenyebbt, ami étvágytalansághoz vagy étvágytalansághoz vezet.

A mell változásai továbbra is fennállnak, beleértve a fokozott érzékenységet, a mellbimbók sötétedését és a fokozott véráramlás miatt esetlegesen észrevehető ereket. A gyakori vizelés szintén gyakori tünet, mivel a vesék több folyadékot dolgoznak fel. Enyhe görcsök vagy enyhe vérzés előfordulhat, de forduljon szakorvoshoz, ha erős fájdalmat vagy erős vérzést tapasztal.

Az ingadozó hormonok hozzájárulhatnak a hangulatváltozásokhoz. Létfontosságú, hogy szakember segítségét kérje, ha ezek a hangulati változások súlyossá válnak, vagy tartós depresszióhoz vagy szorongáshoz vezetnek.

Ami a magzati fejlődést illeti, a most körülbelül málna nagyságú baba gyorsan növekszik. A baba arcvonásai tovább fejlődnek, és már apró orrot és szemhéjakat is ki lehet venni. A karok és a lábak növekednek, különálló ujjak és lábujjak alakulnak ki. A baba szíve percenként körülbelül 150-170 ütéssel ver, ami majdnem kétszerese a felnőtt szív ütemének.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.