Dr. Vleskó Gábor

11. hét

Tizenegy hetes terhes, az első trimeszter végéhez közeledik, és a teste továbbra is alkalmazkodik a terhességhez. A hormonális változások a tetőfokára hágnak, ami különféle tünetekhez vezet.

Fizikailag még mindig tapasztalhat tartós fáradtságot, amit a terhesség magas energiaigénye okoz. A reggeli rosszullétek folytatódhatnak, és bármikor jelentkezhet hányinger vagy hányás. A fokozott szaglás gyakran továbbra is fennáll, ami ételek utáni sóvárgást vagy ellenszenvet okoz. A mellei továbbra is duzzadhatnak és sötétedhetnek, és egyre érzékenyebbek lesznek, ahogy a teste felkészül a szoptatásra. A gyakori vizelés továbbra is gyakori, mivel növekvő méhe nyomja a húgyhólyagját. Forduljon szakorvosához, ha erős hasi fájdalmat vagy erős vérzést tapasztal.

Érzelmileg a hormonok által vezérelt hangulatingadozások továbbra is fennállhatnak. Ha ezek a kilengések tartós szorongást vagy depressziót eredményeznek, forduljon szakemberhez.

A magzati fejlődést tekintve a baba most nagyjából citrom méretű. A legfontosabb vonások tovább fejlődnek; a baba feje egyre határozottabbá válik, és az arcvonások is felismerhetőbbek. Kialakulnak a hajhagymák, és a baba ujjai és lábujjai már egyedi ujjlenyomatokkal rendelkeznek. A baba fogbimbói fejlődnek, előkészítve a tejfogakat és a maradandó fogakat. A baba szíve továbbra is gyorsan ver, és az olyan alapvető szervek, mint a vese és a máj, már működnek.

A terhesgondozás továbbra is kulcsfontosságú. A rendszeres szűrővizsgálatok, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő folyadékpótlás és a pihenés létfontosságú.

Kiemelt cikkek

1-4. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

5. hét

A terhesség ötödik hetében az élet egyik legjelentősebb átalakulása zajlik. Ez az időszak az embrionális időszak kezdetét jelzi, amikor a gyors sejtosztódás és differenciálódás megalapozza a baba növekedését.

6. hét

Hat hetes terhesség esetén az első trimeszter korai szakaszában van, és a teste jelentős változásokon megy keresztül, hogy alkalmazkodjon a benne növekvő élethez.